Zwemmen zonder bandjes

Iedere vrijdagmiddag, net voor het sluiten van de markt kruip ik voor de buis voor de wekelijkse update van Bas Westland. Voor wie het niet kent, een bijna spirituele ervaring. Een data gedreven update over recruitment, ge-broadcast vanuit een boshut op de Veluwe met een tergend trage internetverbinding en een onverstoorbare host.

Een groeiend aantal luisteraars van verschillend pluimage schuift net als ik iedere vrijdag om 16:00 uur aan. De werkeloze interimmer, de vakgenoot die ieder event afloopt en de bureau recruiter die zijn week nog moet goedmaken. Allen dompelen zich onder in de puurheid van data, de rauwheid van het recruiters vak en de altijd vriendelijk blijvende host.

Aan de hand van Jobfeed data krijgen we info over ontwikkelingen van de actuele vacatures, de bedrijven die nog werven en natuurlijk de vacatures voor recruiters. Misschien een beetje een spoiler maar sinds de dip in maart valt het allemaal reuze mee. Natuurlijk zijn er branches die pech hebben maar verder zien we iedere week een stijging in het aantal openstaande vacatures en het aantal bedrijven dat aan het werven is.

Toch zie ik iets vreemds. Namelijk een discrepantie tussen het vacature volume dat weer vrijwel gelijk is aan vorig jaar en het aantal recruitment bureaus dat de tweede NOW-regeling heeft aangevraagd. Er was gedurende de tweede NOW-regeling feitelijk niet minder werk maar blijkbaar wel een flinke terugval in de omzet van vele bureaus. Dat is gek, of misschien toch niet.

We zien een stijgende vraag naar corporate recruiters en binnen ons bedrijf, QSXL, ervaren wij een toenemende vraag naar ondersteuning, sourcing in ons geval. Mag ik hieruit voorzichtig de conclusie trekken dat corporate recruitment in het diepe springt en gaat zwemmen zonder bandjes. De klassieke bureaus definitief van zich afschud en met behulp van tooling, technieken en services een versnelde stap voorwaarts zet naar een (kosten) effectief recruitment proces?

Met het brede Nederlandse aanbod van innovatieve ondernemers die recruitment tooling, technieken en services aanbieden op het gebied van inbound- en outbound recruitment, assessments en onboarding zou dat een mooie trend zijn.

Ik zeg vrijdag allemaal voor de buis en kijken wat de wekelijkse arbeidsmarktupdate hierover zegt.

Wanneer: vrijdag 11 december 16:00
Waar: https://www.facebook.com/groups/recruitmentbuddies

OFFICE UTRECHT

QSXL

Europalaan 400
(5th floor)
3526 KS Utrecht
The Netherlands

+31 30 634 00 88

OFFICE OLDENZAAL

QSXL

De Parel, Oldenzaal
Ganzenmarkt 2,
7571 CD OLDENZAAL
The Netherlands

+31 6 20727046

Copyright 2021 © QSXL. All Rights Reserved