’Afrika belooft een grote groeimarkt te zijn’

Recruiter QSXL opent kantoor in Kaapstad

door Paola van de Velde
De Financiële Telegraaf 2 december 2015

Het Nederlandse recruitmentbureau Quality Search XL (QSXL), dat dit voorjaar 40 technici bij Philips en ASML wegkaapte in opdracht voor de Amerikaanse chipmachinefabrikant KLA-Tencor, opent volgende week een kantoor in Kaapstad.

Sidney Hiele en Paul Kroeze, de twee directeuren van het Utrechtse bedrijf, zien het continent Afrika als een veelbelovende groeimarkt voor hun datagedreven zoekmethode naar schaars talent. „Na Zuid-Afrika hopen we uit te breiden naar Nigeria, Botswana en Ghana.”

„Op de Zuid-Afrikaanse markt is er een groot tekort aan gekwalificeerd personeel”, stelt Kroeze. „Net als in Europa en Amerika is er vraag naar specialisten op ict- of technisch gebied. De komende weken hopen wij bovendien een contract af te sluiten met een beursgenoteerde Zuid-Afrikaanse multinational, die dringende behoefte heeft aan zowel technisch geschoold, als marketing- en salespersoneel. Dat zou ons de komende jaren garantie op omzet geven.”

QSXL werft al sinds 2009 vanuit Nederland en Slowakije, waar het searchcenter is gevestigd dat de arbeidsmarktanalyses maakt, wereldwijd talent via slimme zoekalgoritmes. Voor grote klanten zoals ABN Amro, Shell, Van Oord, Tesla en Heineken selecteren zij internationaal personeel. „Het gaat daarbij nadrukkelijk om werknemers, meestal ict’ers, die nu onder contract staan bij de concurrentie”, zegt Hiele.

„Zeker 75% van de kandidaten die bedrijven zouden willen bereiken staan niet op jobboards. Zij hebben immers al een vaste baan en zijn niet actief op zoek naar ander werk. Wij kunnen via onze data-analyse deze passieve kandidaten snel vinden en vervolgens verleiden om met onze klant in gesprek te gaan”, leggen de heren uit.
„Actief searchen op de juiste doelgroep kennen ze in Zuid-Afrika nog niet. De recruitmentmarkt is daar nog altijd zeer traditioneel. Organisaties plaatsen een personeelsadvertentie en wachten af wie er reageert. Dat is niet effectief.”

„Wij denken dan ook zeker dat onze snelle online zoekmethode zal aanslaan. Op het Afrikaanse continent heeft iedereen een smartphone. Dat maakt het eenvoudig om in contact te komen. Bij wijze van proef hebben we recent al een kleine campagne op Facebook gedaan. Daarop hebben we enorm veel respons gekregen.”

Contacts

Paul Kroeze
Managing Partner

kroeze@qsxl.com
+31 6 30 29 33 41

Sidney Hiele
Founding Partner

hiele@qsxl.com
+31 6 52 50 65 22

Brett Thomas
Managing Partner Africa

thomas@qsxl.com
+27 82 888 88 04

Headquarters

Zonnebaan 15 Utrecht 3542 EA the Netherlands
+31 30 634 00 88
info@qsxl.com

Copyright 2019 © QSXL. All Rights Reserved